Fysiotherapie het Wooldrik | 3Care celprotectie
686
page-template-default,page,page-id-686,page-child,parent-pageid-154,vcwb,ajax_fade,page_not_loaded,,select-child-theme-ver-4.4.1,select-theme-ver-4.4.1,menu-animation-underline,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

3Care celprotectie

Elk mens is ontstaan uit 1 bevruchte eicel, welke door delen en vermenigvuldigen uiteindelijk is gevormd tot een volwaardig lichaam.

De bouwstenen van je lichaam zijn dus je cellen. De kwaliteit ervan is bepalend voor je gezondheid. Het menselijk lichaam bestaat uit ongeveer 100.000 miljard cellen. Elke groep cellen in het lichaam heeft een bepaalde functie.
Zo maken spiercellen spierweefsel en vetcellen vetweefsel.

 

De levensduur van een cel varieert sterk per type cel:

  • Cellen in onze dunne darm leven slechts twee dagen
  • Dikke darmcellen gemiddeld tien dagen
  • Bloedlichaampjes worden vervangen na ongeveer honderd dagen
  • Zenuwcellen hebben een gemiddelde levensduur van anderhalf jaar
  • Botcellen worden vervangen na paar jaar
  • Na vijf tot zeven jaar is ons hele lijf vernieuwd.

 

Is celprotectie belangrijk?

Nou en of dit belangrijk is. Elke cel is een levend systeem, dus logisch dat de kwaliteit ervan bepalend is voor onze gezondheid.

 

Basaal hebben cellen 3 dingen nodig:

  • Zuurstof
  • Vocht
  • Voeding

De kwaliteit hiervan wordt bepaald door onze voeding en leefstijl.

Lichaamsvet put hersenencellen uit
Oorspronkelijk waren de organen in de buikholte het meest belangrijk om te overleven. Wie niet kon jagen, vechten en vluchten, maakte niet veel kans. Daarom hadden lichaamsorganen zoals hart, lever, longen en spieren een hogere prioriteit dan hersenen. Voedingsoverschot werd opgeslagen in de vetcellen rond deze buikorganen, ter bescherming tegen koude, schaarste en dreigende infecties. Overschot was een tijdelijke, maar welkome aanpassing om te kunnen overleven. Helaas is overschot en buikvet vandaag de dag geen voordeel meer. Erger nog, het gaat ten koste van de kwaliteit van de hersencellen. Door chronisch overschot staan de lichaamsorganen steeds meer onder druk, terwijl de hersenen verstoken blijven van voldoende energie. Ironisch genoeg hebben we onze hersenen tegenwoordig meer nodig dan ooit tevoren.

 

Buikvet kan gevaarlijk zijn
Mensen met een normaal lichaamsgewicht maar een dikke buik hebben vaak last van visceraal vet, een gevaarlijk soort buikvet. Dit zit namelijk onder de spieren en vitale organen. Mensen met veel buikvetcellen doen er goed aan om maatregelen te nemen (fase 1 en 2) om gezondheidsproblemen te voorkomen. Dit zogenaamde viscerale buikvet, wordt namelijk diep in de buikholte opgeslagen. Vroeger dacht men dat dit geen kwaad kon. Tegenwoordig weten we dat deze cellen zeer actief en ontstekingsvormend zijn. Ze kunnen onder andere leiden tot hoge bloeddruk, een slechte cholesterolspiegel, teveel bloedsuiker en vetten in het bloed. Het ontstaan van insulineproblemen door buikvet kan leiden tot suikerziekte (diabetes type II) en hart- en vaatziekten. Het ziekterisico neemt meer toe bij personen die meer vet rond het middel hebben in vergelijking met vet op bijvoorbeeld heupen en dijen.

 

Voeding
Voedingsmiddelen met snelle koolhydraten zorgen ervoor dat vet snel rond de buik wordt opgeslagen. Suiker is één van de grootste boosdoeners voor het ontstaan van buikvet. Ook bewerkte verzadigde vetten die zich bijvoorbeeld bevinden in snacks of margarine hebben invloed op het ontstaan van buikvet.

 

Roken
Hoewel veel mensen denken dat roken afvallen bevordert, is dit niet helemaal waar en geldt in bepaalde gevallen zelfs het tegenovergestelde. Roken heeft een sterke invloed op het ontstaan van buikvet. Door roken wordt het stresshormoon Cortisol en de bloedsuikerspiegel opgejaagd. Beide spiegels zorgen ervoor dat vet als eerste rondom de buik wordt opgeslagen.

Wat is Cortisol en wat doet het?
Cortisol is een hormoon dat wordt aangemaakt door de bijnierschors. Dit zijn 2 kleine boonvormige organen die zich boven op de nieren bevinden. Wanneer deze bijnierschors het hormoon Cortisol aanmaakt komt het vervolgens in de bloedbaan terecht om in andere delen van het lichaam zijn taak te vervullen. Cortisol is nodig om snelle brandstof te leveren in noodsituaties. Cortisol is van levensbelang. Het heeft o.a. de volgende functies:

  • Het helpt bij het reguleren van de bloeddruk
  • Het helpt bij het reguleren van het immuunsysteem
  • Het helpt bij de insuline en suikerregulatie
  • Het helpt het lichaam te reageren op stress.

 

Stress en Cortisol
Cortisol staat ook bekend als het stresshormoon. Stress mag echter niet van lange duur zijn anders richt dit hormoon meer schade aan dan goed voor ons is. We gaan ons onrustig voelen en overschot van dit hormoon wordt opgeslagen in vetweefsel wat zich bij de buikholte nestelt. Ook andere afvalstoffen waar ons lichaam niet op zit te wachten worden opgeslagen in deze vetcellen. Vervuiling van lucht, water en voeding, maar ook andere lichaamsvreemde stoffen uit medicijnen, drugs en chemie, maken cortisol aan, omdat het lichaam het als stress ervaart en kunnen de gezondheid behoorlijk onder druk zetten. Daarnaast verhoogd te veel Cortisol ook nog eens de eetlust, waardoor je waarschijnlijk weer meer gaat eten. Wetenschappers toonden aan dat een dikke buik de lichaamseigen hormonen uit balans kunnen brengen. Andere mogelijke gevolgen zijn:

  • Verlies van spiermassa
  • Geheugen- en of concentratie stoornis
  • Uitputting en veroudering
  • Verlaagd libido
  • Hart- en vaatziekten
  • Slaapstoornissen

 

Een gezond lichaam reinigt zichzelf
Dit klopt. Wat hebben we daarvoor nodig? Zuurstof, vocht en voeding in de juiste balans en van goede kwaliteit. Dit is nodig om de cellen te verzorgen en in balans te houden. De moderne leefstijl zet dit natuurlijke proces behoorlijk onder druk. Daarom is het goed om de natuur een handje te helpen. Schoon schip maken door het opruimen van overtollig vet en afvalstoffen. Dit is niet een kwestie van minder eten. Het lichaam ervaart te weinig eten als stress en het Cortisolniveau blijft daardoor opgejaagd.

 

Vet verbranden uit buikvet
Het overschot aan Cortisol en afvalstoffen liggen opgeslagen in buikvet. Afvoeren van het teveel aan buikvet is wat er moet gebeuren.

 

Hoe doe je dat?
Het lichaam gebruikt glucose als brandstof voor het lichaam. Koolhydraten worden als eerste omgezet tot glucose. Als het lichaam weinig koolhydraten krijgt, gaat het op zoek naar alternatieve brandstof, namelijk eiwitten en vetten. Dit heet met een mooi woord gluconeogenese.

 

Wat is gluconeogenese?
Letterlijk betekent het aanmaken van nieuwe glucose. Nu wordt glucose gehaald uit eiwitten en vetten onder invloed van het hormoon Cortisol. Cellen bevrijden van reservevet en afvalstoffen en dit omzetten in nieuwe energie. Recycling van de bovenste plank.

Fase 1
Dit is wat er gebeurt in de eerste fase van het gezondheidsprogramma. Het proces wordt op gang gebracht door 3 dagen weinig koolhydraten te eten en meer eiwitten en vetten. We noemen dit opruimdagen. Daarna worden er langzame koolhydraten toegevoegd uit groente en fruit en beperkt uit granen. Dit zijn de totaaldagen.

Balans is nodig voor gezond resultaat
Als er tekorten ontstaan, haalt het lichaam eiwitten uit spierweefsel waardoor er spierverlies ontstaat. Ook het hart is een belangrijke en onmisbare spier. Balans is het sleutelwoord voor een gezond resultaat. 3Care voedingssuppletie is speciaal ontwikkeld voor dagelijkse balans en ondersteuning van gezonde cellen.

Coachen op maat
Ons gezondheidsprogramma is eenvoudig toe te passen en indien gewenst is ondersteuning naar behoefte mogelijk.

Hier voor kunt u terecht bij:
Inge Roozendal

Fysiotherapie

Oedeemtherapie

Orthomoleculaire  therapie

3care voedingstherapeute

 

      053-4311002 / 06-48312309

     inge@fysiotherapiehetwooldrik.nl